Liz Ogbu is de oprichter en directeur van het ontwerpbureau Studio O, een multidisciplinair ontwerp- en innovatiebedrijf dat zich richt op het creëren van duurzame sociale impact met gemeenschappen in nood. Ze sprak met Doreen Lorenzo voor Designing Women , een reeks interviews met briljante vrouwen in de ontwerpwereld.

Liz Ogbu [Foto: courtesy Studio O]

Doreen Lorenzo: Hoe ben je zover gekomen? Was het een recht pad of heb je een bochtige route genomen?

Liz Ogbu: ik beschrijf het als een “Kies je eigen avontuur” -benadering. Ik deed architectuurstudio’s aan het MIT, en stedelijke economie en sociologie aan Wellesley. Zelfs toen ik me in traditionele omgevingen bevond, heb ik gezocht naar manieren om tijd te besteden aan het kijken naar dit kruispunt. Ik ging op zoek naar manieren om die ervaring te verkennen vanuit een fellowship die ik direct na mijn studie deed, waarbij ik een jaar lang in sub-Saharisch Afrika woonde en werkte, om met Ideo.org te werken waardoor ik meer internationale projecten kon krijgen en echt dieper duiken in mensgericht ontwerp als een proces. Na die ervaring, merkte ik dat er veel vraag was om me op verschillende projecten te hebben alleen vanwege de verschillende ruimtes waar ik in de loop van mijn carrière in was geweest, en ik besefte dat geen van de plaatsen waar ik tegen sprak over intern gaan bood de variëteit om in zoveel verschillende sandboxen te spelen als ik alleen vond. Dus op dat moment besloot ik dat het beste wat ik kon doen, was om mijn eigen bedrijf te beginnen, wat ik ook deed.

Ik denk niet echt dat er een blauwdruk bestaat voor hoe Studio O eruit moet zien. Ik heb altijd al geaccepteerd dat het zou moeten werken in de ruimte van experiment en dat ik het elk jaar zou moeten blijven pushen in de dingen waar ik het meest naar verlangd ben, welke zandbakken we nodig hebben om te spelen, de verschillende manieren waarop ik samenwerken met andere bedrijven, en de verschillende manieren waarop ik denk aan wat het betekent om een ​​ontwerper te zijn.

DL: Het is een interessant punt dat je, om je werk te doen, de juiste soort cliënten moet vinden. Dus wat zoek je in een klant?

LO: In sommige opzichten lijkt het een beetje op daten. Er zijn vaak enkele eerste gesprekken waarbij ik echt probeer hun positie te begrijpen. Wat is belangrijk voor hen? Wat proberen ze uit dit project en deze inspanning te halen en wat heeft hen zover gebracht dat ze bereid zijn een risico te nemen en iets anders proberen?

Ik geloof ook dat als het lijkt alsof we fundamenteel verschillende manieren hebben om ergens naar te kijken, ik afscheid neem van de klant en wegloop van het project, en dat eerder heb gedaan. We moeten ons vrij voelen om dat te doen. Het gaat er niet om dat ik het bij het verkeerde eind heb of dat ze het bij het verkeerde eind hebben, maar het is een kwestie van als we de afstemming verloren hebben, dan heeft het geen zin voor ons om samen te blijven.

DL: Dat is zo logisch en volwassen. Je kijkt naar mensen in die situaties die worstelen, en je hebt helemaal gelijk. Laten we het dus hebben over enkele van je lonende ervaringen. Die speciale momenten die een diepe impact op je hebben gemaakt in je carrière.

LO: Misschien was een van mijn vroegste herinneringen aan ‘ik kom hier op iets’ terug toen ik voor openbare architectuur werkte. Een van de projecten waar ik jaren aan heb gewerkt, was het Day Labor Station, een prototype shelter die ontworpen was om op informele locaties te worden verhuurd, dus de parkeerplaats bij Home Depot, benzinestations, bredere straathoeken. Het kreeg veel aandacht en onze telefoons begonnen met het overgaan naar andere organisaties en steden die geïnteresseerd waren om met ons hierover te praten. Een van de groepen die contact opnam en uiteindelijk partner werd van het project, was het National Day Labour Organizing Network. Het is een coalitie van daglonersorganisaties in het hele land en ze hebben eigenlijk een halfjaarlijkse conferentie. Ze vroegen of we konden binnenkomen en het project gewoon presenteren omdat ze vonden dat het iets was waarvan hun leden op de hoogte moesten zijn. Ik ging en ik praatte slechts vijf minuten lang over waarom we ervoor kozen om het project te doen en de werknemers waarmee we hadden gesproken om te inspireren wat er moest gebeuren en waar we mee bezig waren, en kreeg uiteindelijk een reputatie ovatie.

Ik zeg vaak dat design gelijk staat aan waardigheid. En op dit moment was het alsof ik en mijn team zeiden dat we geloven dat je waardigheid verdient. We zien dat voor u en wij eren het werk dat u doet. Het applaus ging niet over de grootheid van het project; het was een “bedankt voor het zien van ons.”

DL: Wat is jouw definitie van ontwerp? Hoe zou je het beschrijven?

LO: Ik denk dat design een opzettelijke creatieve manifestatie is. Maar dan in termen van hoe ik mijn werk zie, geloof ik echt dat elke persoon een verhaal heeft dat van waarde is, ook al hebben we niet veel in onze samenleving die die verhalen waardeert. Ik zie mijn rol als ontwerper om de ruimtes vorm te geven die mensen in staat stellen hun beste verhalen te leven.

DL: Dat is een hele goede beschrijving. Zijn er gevallen waarbij, volgens u, de community u één ding vertelde en klanten verschillende dingen wilden?

LO: Ik ben berucht onder mijn klanten omdat ik vaak weigert traditionele gemeenschapsbijeenkomsten te houden, vooral in het begin van een project. Ik vind dat ze zeer transactioneel zijn. Ze creëren eigenlijk geen relaties. En relaties zijn nodig om mensen in staat te stellen risico’s te nemen en om vertrouwensvoorwaarden te creëren die ons helpen te weten wat we echt moeten doen, wat mensen echt dwarszit en wat echt de kern van hun verlangens is. Ik kijk echt naar kansen om kleinere opdrachten te maken die die diepte van gesprek mogelijk maken.

Vaak in onze processen, zelfs als we al dit werk doen om goed te brengen, is er vaak niet genoeg ruimte meer om de pijn die bestaat te behouden, om te praten over hoe die rouw eruit zou kunnen zien, en ook nadenken over hoe kunnen we kijk naar deze projecten als niet alleen een levering van diensten of het leveren van sociale impact, maar het leveren van genezing. Wat het project ook is, we moeten uitkijken naar de uitkomst: hoe ziet een genezen gemeenschap er uit?

Ik ben op zoek geweest om te zien hoe ik dat een meer opzettelijke laag voor het werk kan maken. Een deel van mijn onderzoek dat hiernaar kijkt, is door middel van boeddhistische teksten waarin veel wordt gesproken over hoe het enige waar we zeker van kunnen zijn, onszelf is. We blijven vertrouwen op externe factoren om zekerheid te bieden, en de realiteit is dat ze dat niet kunnen. Het enige dat we kunnen weten, is hoe we ons door de wereld bewegen. Verandering gaat over openstaan ​​voor de onzekerheid en we worden niet noodzakelijkerwijs opgevoed om ons comfortabel te voelen met onzekerheid.

DL: Waarin beweegt het ontwerponderwijs zich?

LO: Het bevindt zich op een heel interessant moment op dit moment. Veel collega’s en ik in de door de gemeenschap geëngageerde ontwerpruimte moesten ons leren op onafhankelijke wijze aanvullen omdat de ontwerpinstituten die we hebben getraind deze dingen niet onderwezen. Ik werk de afgelopen zeven jaar met een programma, het Design Futures Student Leadership Forum, dat is opgericht als een universitair consortium met de wetenschap dat veel scholen hier nog geen curriculum hebben, maar veel studenten zijn geïnteresseerd. We hebben een programma gemaakt waarin studenten naar het zomerprogramma kunnen komen, leren van vooraanstaande beoefenaars en academici die dit werk doen en dat vervolgens terug naar hun school brengen. We zijn begonnen met het instellen van dingen als een kerncurriculum dat dingen als Onderdrukking 101 en de geschiedenis van de gebouwde omgeving leert. De workshops zijn er echt op gebaseerd om de studenten te laten begrijpen wat hun macht en voorrecht is, en hoe denken ze daarover als een middel om in gemeenschappen te opereren.

Een beetje te lang is er een sterke afhankelijkheid geweest dat goed doen net genoeg is. We moeten verschuiven naar een kader van wat het betekent om goed te doen en wat betekent het minder kwaad te doen en minder medeplichtig te zijn, wat van ons een meer radicale positionering in onze manier van werken zou kunnen vergen. Dat is een gesprek dat alleen maar meer moet gaan gebeuren. Omdat overal om ons heen, we scheuren zien in de fundamenten van het systeem die veel dingen hebben opgehouden die niet voor veel mensen gelijk hadden.